阅读是最好的习惯

2021年张家界市中考英语试题

2021年张家界市中考英语试题

【原】小岛语文丨老师分享:针对不同年级段的粗心问题,家长需要掌握的应对方法……

点击蓝字关注小岛语文吧文章底部右下角请点击“在看”关注语文教学发展,解决语文学习困惑。在语文学习的过程中,反映在日常练习积累的情况里,有一项是家长最常遇到的,那就是写错别字。家长们把这个问题归结为粗心,还有看错题目选错答案,本身的错误明明不是学习能力的问题,小学生已经都掌握了,但还是会在练习中出错,这就是因为粗心。粗心这个问题,存在于各个学科的学习中,数学简单地计算错误,也认定为粗心,英语单词写错了,也归结为粗心。那么粗心既然是广泛存在于各个学科中的学习现象,如何避免粗心?成为了不少家长和老师需 更多

I.听力技能

(三个部分,共20小题,计25分)

A)听音选图(共5小题,计5分)

根据你所听到的内容,选择相应的图片。

图片

B)对话理解(共10小题,计10分)

根据你所听到的对话以及针对该对话所提的问题,选出能回答该问题的最佳答案。

6. What club does Mary want to join?

A. The basketball club.            

B. The football club.            

C. The volleyball club.

7. How does Tony’s father often go to work?

A. By bus.                    

B. By car.                        

C. On foot.

8. Where are the two speakers?

A. In the shop.                    

B. In the bank.                    

C. In the classroom.

9. What color does the girl like better?

A. Blue.                        

B. Green.                        

C. White.

10. Why does the boy like elephants?

A. Because they are smart.        

B. Because they are big.            

C. Because they have long noses.

听下面一段对话,回答下列小题。

11. What does Kelly want to be?

A. A cook.                    

B. A driver.                    

C. A doctor.

12. What is Kelly going to study at a university?

A. She is going to study cooking.  

B. B. She is going to study medicine.  

C. C. She is going to study education.

听下面一段对话,回答下列小题。

13. What’s the matter with Sarah?

A. She has a cold.                

B. She has a toothache.            

C. She has a stomachache.

14. When did Sarah play ping-pong?

A. Two days ago.                

B. Three days ago.                

C. A week ago.

15. What does the doctor ask Sarah to do?

A. Do more exercises.            

B. Drink some warm water.        

C. Stay at home.

C)听写(共5小题,计10分)

根据你所听到的内容,完成下面的表格。(每空不超过三个单词)

Some Interesting and Fun Things for Students

Date

Activities

March 21st

We have a school    16    in the afternoon.

April 6th

You can    17    many pop songs.

April    18   

Some Interesting and Fun Things for Students

May 23rd

You can    19    happily.

Some Interesting and Fun Things for Students

II.知识运用

(两个部分,计20分)

A)单项填空(共10小题,计10分)

1. —Becky, do you know ______ woman there?

—Oh, she is my neighbor. She is ______ excellent volunteer.

A. an; an

B. the; an

C. the; the

2. —The watch in your hand looks nice. Is it ______?

—Yes, but I will give it to Kate as ______ birthday present.

A. your, her

B. yours, hers

C. yours; her

3. Although the Yangtze is the longest river in China, it is ______ than the Nile, the longest river in the world.

A. short

B. shorter

C. the shortest

4. —Hey, Clark. Would you like to have a picnic with us this weekend?

—Sorry, I’ll have an exam next Monday, so I ______ prepare for it.

A. can

B. may

C. must

5. My father always tells me never to ______ when I am in trouble.

A. give up

B. put on

C. help out

6. —Jack, how do you like the new movie Hi, Mom! directed(导演) by Jia Ling?

—Well, it’s really a funny movie. I ______ it for three times.

A. am watching

B. will watch

C. have watched

7. —How clean the roads are!

—They ______ by the hard-working cleaners every day.

A. are cleaned

B. clean

C. will clean

8. Our teachers don’t allow us ______ mobile phones in the school.

A. to use

B. use

C. using

9. This dress is very beautiful, ______ it doesn’t look good on me.

A. for

B. so

C. but

10. —I wonder ______.

—Where there is a will, there is a way.

A. if will I pass the exam

B. if I can become an artist

C. if can I enter a good senior high school

B)完形填空(共10小题,计10分)

通读下面的短文,然后从短文后所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案填空,使短文完整通顺。

Mark started middle school when he was twelve. He studied very hard and always got good grades. He was very interested in ____11____, especially running. He got up early every morning and ____12____ to school.

In his second year, Mark took part in the school’s sports meeting and ____13____ a race. His parents were happy with him and ____14____ him a computer. But things began to change. Mark stopped getting up ____15____. He also lost interests in sports. His grades were not so good as before.

One night, about one o’clock in the morning, Mark’s mother ____16____ him playing computer games in his room. Then she knew why he ____17____ so much. But she didn’t take his ____18____ away. Instead, she had a ____19____ talk with him. She told him he was old enough to know well what to do, and what not to do.

After hearing his mother’s ____20____ words, Mark was sorry for his change and decided to make good use of his time from then on.

11. A. sports B. music C. drawing

12. A. climbed B. drove C. ran

13. A. won B. lost C. played

14. A. took B. collected C. bought

15. A. late B. early C. quickly

16. A. questioned B. talked C. found

17. A. happened B. changed C. learned

18. A. computer B. book C. table

19. A. meaningless B. serious C. tiring

20. A. silly B. wrong C. kind

III.阅读技能

(三个部分,计50分)

A)选择(共15小题,计30分)

阅读下面三篇材料,从每题所给A、B、C三个选项中选出最佳答案。

A

Traditional Chinese Cultures

图片

Chinese Folk Music

Chinese folk music is connected with ancient Chinese stories. One of the classics(经典著作), shijing, included some folk songs from the West Zhou to the Spring and Autumn Period. Traditional Chinese musical instruments include guzheng, pipa, erhu, xiao and so on.

图片

Weiqi

Weiqi, called yi in ancient China, is a smart board game between two players with a history of over 3,000 years. People believe weiqi is the beginning of all ancient chess games.

图片

Chinese Handwriting

Chinese handwriting is a special art of Asian cultures. Brush handwriting is much loved around the world. Wang Xizhi was very famous for brush handwriting. He made a great achievement in Chinese handwriting.

图片

Chinese Painting

In ancient China, most of the Chinese paintings were done on paper or silk. Traditional Chinese painting includes mountains and water, flowers and birds, figures(人物). The highest form of Chinese painting is mountains and water

21. What is Chinese folk music connected with?

A. Weiqi.

B. Ancient Chinese stories.

C. Chinese painting.

22. Traditional Chinese musical instruments do NOT include ______.

A. xiao

B. piano

C. guzheng

23. What have we learned about Wang Xizhi from the passage?

A. He was a great weiqi player.

B. He was good at Chinese painting.

C. He made a great achievement in Chinese handwriting.

24. In ancient China, people often painted ______.

A. on wood or cloth

B. on paper or wood

C. on paper or silk

25. The highest form of Chinese painting is ______.

A. mountains and water

B. flowers and birds

C. figures

B

图片

In order to help teenagers build a strong body, students in Grade 9 have to take part in zhongkao P.E. test every year. To prepare for the test, many junior high school students try their best to train hard.

On April 18, Sun Gao from Hangzhou, Zhejiang finished his P.E. test. After three years of hard training, he got 26.5 points.

“It wasn’t a high score, since many of my classmates got full scores-30 points, but I’m still happy, since I tried my best.” Sun said. “I think the P.E. test is really good for us. By hard training, I am much stronger now.” He added.

Gong Siyu from Chengdu, Sichuan is in Grade 8 now. “I signed up(报名) for an after-school training class. I practice every Saturday evening for two hours, doing pull-ups(引体向上), an 800-meter run and basketball,” she said. In 2022, when Gong takes the test, the P.E. test will be 60 points in zhongkao.

“I think it’s a good thing.” Gong said. “Health is important, and by preparing for the test, we get more chances to exercise and relax.”

26. What’s the purpose of zhongkao P.E. test?

A. To help teenagers train hard.

B. To help teenagers get good points.

C. To help teenagers build a strong body.

27. How many points did Sun Gao get in his P.E. test?

A. 26.5 points.

B. 30 points.

C. 60 points.

28. Why was Sun Gao still happy with his PE. score?

A. Because he got a full score in the test.

B. Because he tried his best in the test.

C. Because he got more points than all his classmates.

29. When does Gong Siyu have her after-class training class now?

A. Every Saturday morning.

B. Every Saturday afternoon.

C. Every Saturday evening.

30. What did Sun Gao and Gong Siyu think about the P.E. test?

A. Only Sun Gao thought it was a good thing.

B. Both of them thought it was a good thing.

C. Both of them though it was a boring thing.

C

图片

Time passes rapidly with no sound. It has been 100 years since the Communist Party of China(CPC中国共产党) was founded(成立). There are many stories about the Party and me.

Both my parents are members of the Party. When I was younger, they told me many touching stories about the CPC. The spirits of Jinggangshan and Yan’an moved me so much. From that time, I became interested in the Party.

As I grew up, I learned more. In my eyes, my parents regard their membership in the Party as an important thing. Deeply, they know they should help others. They give away clothes to people in need. The give food to the poor. They help the cleaners sweep the streets. From them, I understand the duty of the Party members.

A few years have passed. I have read lots of books and watched movies that show the spirit of the CPC. What’s more, I have joined in many activities that are about the Party.

Now I am a League member(团员). I believe I will be a real Party member one day. If I become a member of the Party, I will do what I can to help others. I’m looking forward to that day!

31. It’s ______ years since the CPC was founded.

A. 80

B. 90

C. 100

32. What does the underlined word “touching” in Paragraph (段落) 2 probably mean in Chinese?

A. 恼人的

B. 令人感动的

C. 无聊的

33. As Party members, what do the writer’s parents do to help others?

A. They give food to the poor.

B. They sell clothes to people in need.

C. They ask the cleaners to sweep the streets.

34. What has the writer joined in?

A. Many activities about the Party.

B. Many activities about the League.

C. Many activities about volunteering.

35. What is the writer now?

A. A Party member.

B. A teacher.

C. A League member.

B)摘录(共5小题,计10分)

阅读下面的材料,然后在表格中完成内容摘要,每空不超过三个单词。

The eyes are the windows of our soul(灵魂). However, you have to look after them properly. Your eyes need everyday attention.

Pay more attention to your diet. Have more fruits, vegetables, fish, eggs and milk. It’s good for your eyes. Besides, we should take some Vitamins A and B2 regularly(有规律地).

Have a regular sleep. It relaxes the eye muscles(肌肉) and gives them the rest required. Usually, you must sleep for at least seven to eight hours every day, or you will get dark circles under the eyes.

Exercise eyes every day. Blink(眨眼) your eyes regularly, which makes the eyeballs watery, and gives them a good wash.

Use your eyes in right ways. Rubbing(摩擦) is harmful to your eyes. For example, if a small thing goes into your eye, don’t rub it. Don’t read or write in the sun. Too much reading, writing, watching TV or working on the computer can also cause eyes tired, so a good rest is required.

If you always take care of God’s most beautiful gift, your eyes will be very colorful!

Tips for looking after your eyes

Pay more attention to your diet.

◆Have more fresh fruits, ____36____, fish, eggs and milk.

◆Take Vitamins A and B2 regularly.

Have a regular sleep.

Sleep for ____37____ 7 to 8 hours every day.

____38____ eyes every day.

Blink the eyes regularly.

Use your eyes in right ways.

◆Don’t rub the eyes.

◆Don’t read or write ____39____.

◆Don’t read, write, watch TV or ____40____ on the computer too much.

C)简答(共5小题,计10分)

阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题。

On May 22, 2021, people in China and around the world felt sad because China’s “father of hybrid rice(杂交水稻)” Yuan Longping died.

Yuan worked as a teacher at an agriculture(农业) school in An Jiang, Hunan after graduation. Seeing many people die of hunger from 1959 to 1961, he decided to study hybrid rice.

Yuan spent four years looking for a wild rice strain(品牌) that could be crossed(杂交). In 1964, he found it!

Yuan put all his life into creating hybrid rice, which ended hunger for millions of people not only in China, but around the world. Hybrid rice is grown in 57 percent of China’s rice fields. It is also grown in over 40 countries, including India, the US and Brazil.

In 2020, Yuan’s team set a new world record in growing hybrid rice.

Yuan was not only a great scientist but also a talented man. He had many hobbies, such as volleyball, swimming and violin.

Though he has left, we will respect and remember him forever.

41. Why did people in China and around the world feel sad on May 22, 2021?

______________________________

42. Did Yuan work as a teacher at an agriculture school in An Jiang, Hunan?

______________________________

43. What did Yuan spend four years looking for?

______________________________

44. How many countries is the hybrid rice grown in?

______________________________

45. What hobbies did Yuan have?

______________________________

IV.写作技能

(两个部分,共5小题和一篇作文,计25分)

A)完成对话(共5小题,计10分)

通读下面的对话,然后根据上下文补全对话内容。

A: Mom, could I invite my friends to my birthday party this Sunday?

B: _____46_____. That sounds like fun.

A: Could I borrow some money?

B: What for?

A: I need to buy some drinks and snacks.

B: _____47_____?

A: I am going to buy them tomorrow.

B: _____48_____?

A: I am going to have the party in my bedroom. I think it is a good place for a party.

B: OK. By the way, _____49_____?

A: I will invite Jack, Rose and Gina.

B: _____50_____?

A: No, I don’t need anything else.

B: Have a good time!

A: Thanks, mom!

B)作文(计15分)

51. 假如你是益阳市育才学校九年级的学生李华,你和你同学想为学弟学妹们做这些事:用自己的零花钱给学弟学妹们买些书,帮助他们获得更多知识;给学弟学妹们写一封信,鼓励他们好好学习……请你给校长写封信,谈谈你们的这些想法。

参考词汇

younger 

schoolmates  

pocket money  

knowledge  

encourage

Dear headmaster,

Hello! I’m Li Hua. _______________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

What do you think of our ideas? Thank you!

Yours,

Li Hua

点此查看

参考答案

益阳市2021年初中学业水平考试

英语参考答案

I. 听力技能

II.知识运用

1. B    2. C    3.B    4. C     5. A

6. C    7. A    8. A    9. C    10. B

11. A    12. C    13. A    14. C    15. B   

16. C    17. B    18. A    19. B    20. C

III.阅读技能

21. B    22. B    23. C    24. C    25. A

26. C    27. A    28. B    29. C    30. B

31. C    32. B    33. A    34. A    35. C

36. vegetables    37. at least    38. Exercise    39. in the sun    40. work

41. Because China’s “father of hybrid rice” Yuan Longping died.    

42. Yes./Yes, he did.    

43. A wild rice strain that could be crossed.    

44. Over/More than 40 countries.    

45. He had many hobbies, such as volleyball, swimming and violin.

IV.写作技能

46. Of course    

47. When are you going to buy them    

48. Where are you going to have the party    

49. Who will you invite    

50. Do you need anything else

51.

Dear headmaster,

Hello! I’m Li Hua. I’m a student in Grade Nine.

My classmates and I want to do something for our younger schoolmates. We plan to use our pocket money to buy some books for them. We hope books will help them learn a lot of new and useful knowledge. What’s more, we would like to write a letter to encourage them to study hard and get better grades. We want to share our experience with them and we hope it will be of some help.

What do you think of our ideas? Thank you!

Yours,

Li Hua

益阳市2021年初中学业水平考试

英语参考答案

I. 听力技能

II.知识运用

1. B    2. C    3.B    4. C     5. A

6. C    7. A    8. A    9. C    10. B

11. A    12. C    13. A    14. C    15. B   

16. C    17. B    18. A    19. B    20. C

III.阅读技能

21. B    22. B    23. C    24. C    25. A

26. C    27. A    28. B    29. C    30. B

31. C    32. B    33. A    34. A    35. C

36. vegetables    37. at least    38. Exercise    39. in the sun    40. work

41. Because China’s “father of hybrid rice” Yuan Longping died.    

42. Yes./Yes, he did.    

43. A wild rice strain that could be crossed.    

44. Over/More than 40 countries.    

45. He had many hobbies, such as volleyball, swimming and violin.

IV.写作技能

46. Of course    

47. When are you going to buy them    

48. Where are you going to have the party    

49. Who will you invite    

50. Do you need anything else

51.

Dear headmaster,

Hello! I’m Li Hua. I’m a student in Grade Nine.

My classmates and I want to do something for our younger schoolmates. We plan to use our pocket money to buy some books for them. We hope books will help them learn a lot of new and useful knowledge. What’s more, we would like to write a letter to encourage them to study hard and get better grades. We want to share our experience with them and we hope it will be of some help.

What do you think of our ideas? Thank you!

Yours,

Li Hua

【原】小岛语文丨老师分享:针对不同年级段的粗心问题,家长需要掌握的应对方法……

点击蓝字关注小岛语文吧文章底部右下角请点击“在看”关注语文教学发展,解决语文学习困惑。在语文学习的过程中,反映在日常练习积累的情况里,有一项是家长最常遇到的,那就是写错别字。家长们把这个问题归结为粗心,还有看错题目选错答案,本身的错误明明不是学习能力的问题,小学生已经都掌握了,但还是会在练习中出错,这就是因为粗心。粗心这个问题,存在于各个学科的学习中,数学简单地计算错误,也认定为粗心,英语单词写错了,也归结为粗心。那么粗心既然是广泛存在于各个学科中的学习现象,如何避免粗心?成为了不少家长和老师需 更多

赞(0) 打赏
未经允许不得转载:微精选 » 2021年张家界市中考英语试题
分享到: 更多 (0)

评论 抢沙发

  • 昵称 (必填)
  • 邮箱 (必填)
  • 网址

觉得文章有用就打赏一下文章作者

支付宝扫一扫打赏

微信扫一扫打赏